Kinderboekenweek en voorlezen

by

Het blijft een van mijn favoriete momenten op de dag: de kindjes in hun pyjama en ik mag ze een verhaaltje voorlezen. Mijn kleine meisje van 3 is fan van Cars, jawel. En het boek Cars wil ze dan ook graag voorgelezen hebben. Toevallig is dat een boek met heeeel veel tekst. Als ik dat allemaal moet voorlezen, kost het een half uur. Gelukkig is ze nu nog tevreden met de samenvatting en de plaatjes. En dan nog een ander boekje. Want de standaard is 2 boekjes per avond. We zijn dus als snel een kwartier aan het voorlezen. En de kids vinden het geweldig.

Hallo Wereld
Deze week is het kinderboekenweek. Het thema ‘Hallo Wereld’. En dat kan je op verschillende manieren kan uitleggen. Lezen verandert namelijk de leefwereld van de kids. Ze leren een klein beetje dat er ook andere culturen zijn en dat het in andere delen van de wereld anders werkt dan bij hun thuis. Maar het opent ook gewoon hun ogen voor de wereld om hun heen. Dochterlief van 3 wordt helemaal enthousiast al ze een vuurtoren ziet. Die heeft ze namelijk in de vakantie ook gezien en dat heeft blijkbaar nogal indruk gemaakt. Ze gaan dingen herkennen en leren zo hoe alledaagse dingen werken en hoe mensen op elkaar reageren.

Boeken voor baby’s
Met voorlezen kan je niet vroeg genoeg beginnen. Zelfs baby’s vinden het leuk om voorgelezen te worden. Boekjes die voor de allerkleinsten geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld van Bobbi of van Nijntje. Het voorlezen is makkelijk omdat de boekjes op rijm zijn. En na verloop van tijd merk je dat de kids de rijmwoordjes gaan herkennen en als ze ouder zijn de zinnen zelf aan gaan vullen. Is heel goed voor hun woordenschat. Net als woordenboekjes voor kids of prentenboeken waar weinig tekst bij staat, en waar de kids zelf het verhaal in kunnen vullen.

Boeken voor kleuters
Als ze wat groter zijn en naar school gaan, is het goed om aan te sluiten op de belevingswereld en de interesse van het kind. Zoonlief van 5 is helemaal gek van dieren. Die doen we dus ontzettend plezier met een dierenencyclopedie. Maar bijvoorbeeld ook met een boek over zwemles.

Inmiddels zijn we ook zover dat we niet meer een boekje in een avond uit hoeven te hebben, maar ook langere verhalen kunnen voorlezen. Zoals Pluk van de Petteflet. En zelf ben ik dan ook wel weer heel benieuwd hoe het verhaal afloopt.

Ik weet niet hoelang we nog blijven voorlezen. Zoonlief leert zo meteen natuurlijk zelf lezen. Maar ik
hoop dat ie af en toe nog op schoot kruipt om gezellig voorgelezen te worden.

 

 

Deze blog schreef ik voor Bookmatch.nl