Ik hou van de bergen

by

Van het vlakke Nederland naar 3 km hoogte in de Rocky Mountains. Daar had mijn lichaam het wel even moeilijk mee. Niets acclimatiseren. Wist ik veel. Ik was net student af, had mijn scriptie de dag van te voren ingeleverd, was op het vliegtuig gestapt en zou de zomer gaan werken in Amerika. Ik had het nog opgezocht op de kaart, en de plek waar ik zou gaan werken, gevonden in een Lonely Planet boek. Bergen? Ja leuk.

Op mijn eerste dag, 1 juni, sneeuwde het. Stond ik daar in mijn zomerjas… Ik besloot de omgeving te gaan verkennen. Er lag een meer vlakbij. Een rondje rond het meer moet toch te doen zijn. Na 100 meter liep ik al te hijgen als een oud paard. Dat doet hoogte met je. En daar kwam ik toen achter.

Na 3 maanden in de bergen doorgebracht te hebben was ik verkocht. Man, wat is dat mooi. Al die hoge toppen om je heen, sneeuw en de uitdaging om overal heen te lopen. En kocht ik mijn eerste boek over de Mount Everest. Want als dit al mooi is, hoe mooi is dan de hoogste berg op aarde?

De Mount Everest heb ik niet beklommen. We liep ik in Nepal rond de Manaslu en kwam op 5,1 km hoogte. En lees ik nog steeds boeken over de bergen.